nagymaros_foter

Fő tér és templom

A Fő teret kb. 150 évvel ezelőtt alakították ki mai formájában, de valószínű, hogy azelőtt is a település központi tere volt. A következő események rekonstruálhatók az utolsó kb. száz évben. Nyaranta Rózsa-ünnepélyt szerveztek a területen, árusítással, mulatsággal egybekötve. A Casinón kívül étterem (Schaub-vendéglő, majd Grécs-vendéglő) várta az éhes vendégeket a mai könyvtár (Váci út) épületében. A Főtéren üzemelt az Angyal cukrászda és a Galli cukrászda is. Vasárnap hajnalban itt tartották a piacot, melyre a környékből is érkeztek árusok. A nagymise kezdetéig rendet kellett tenni, mert utána sétahelyként szolgált. Itt mutatták be a lányok és asszonyok a legújabb divatú ruhákat.

nagymaros_templom

Római Katolikus templom

A római katolikus templom tornya a Dunakanyar egyetlen ma is álló középkori egyházi műemléke. A templomot már az 1324-es kiváltságlevél is említi, védőszentje Szent Márton.

Az eredetileg gótikus stílusú templomot többször átépítették. Az 1965-ös régészeti feltárások idején sírokra bukkantak a templom körül. Az épületet egy 1600-as években készült rajz szerint kerítés vette körül.

A templomot övező házak alatt régi pincék húzódnak. Szellőzőnyílások nyomai arra utalnak, hogy hosszabb tartózkodásra is alkalmasak lehettek. A török uralom alatt nemcsak bort tároltak bennük, hanem a lakosság is ide menekült.

nagymaros_kalvaria

Kálvária kápolna

A Kálvária dombon fel, keresztül a gesztenyésen szintén a Fehérhegyre érkezünk. A Kálvária lépcsőit az 1920-as években nagymarosi családok építtették, sok lépcsőn még olvasható az építtető neve. A Kálvária-kápolna és a stációk 1773-ban épültek.A keresztút állomásait a kilencvenes évek óta Béki Márton helyi képzőművész réz domborművei díszítik. A képeken az adományozók neve is szerepel.

A XIV. században telepített szelídgesztenye erdő Nagymaros egyik nevezetessége volt, sok családnak nyújtott kiegészítő megélhetést. A gesztenyét Pestre vitték eladni. A Kálváriadomb 167 lépcsőjének megmászása után igazán kellemes a séta a hűvös erdőben.

Forrás: www.nagymaros.hu
Képek: Nagymaros Turizmusáért Egyesület