Nagymaros a 13. század végéig a Rosd nemzetség birtoka volt. 1285-ben IV. László a visegrádi várhoz csatolta. A birtokosoknak cserébe a pilisi erdőségben fekvő Bokkodot adta. A helység első lakói a korai Árpád-korban telepített németek voltak. A 14. században, az Anjouk idején nagy fellendülés következett be. Maros – Visegrád ikervárosaként – gyors fejlődésnek indult, Nova Civitasként emlegették.

1324-ben Róbert Károly Budával azonos kiváltságokat biztosított Marosnak: szabad bíró- és lelkészválasztási jogot, önálló törvényhatóságot és vámmentességet. Mindezt 1345-ben Nagy Lajos, 1388-ban és 1436-ban Zsigmond megerősítette. 1464-ben Mátyás újabb jogokat adott, amelyeknek a körét 1492-ben II. Ulászló tovább bővítette. Ezeket a kiváltságokat Mohács után I. Ferdinánd, II. Mátyás, majd később I. Lipót megerősítették. A vidék egykori rangját tükrözi a hagyomány, amely szerint Róbert Károly ültette a máig is termő pompás szelídgesztenyést.Az 1396-ban kelt oklevelek bérbeadott fürdőről tesznek említést. 1587-ben kismezővárosként említették Marost.

Forrás: www.nagymaros.hu

nagymaros_piac

Piac minden szombaton

Továbbra is várunk minden kedves vásárlót, portékáját kínáló árust és érdeklődőt!
Nyitva tartás: 7 órától 13 óráig
További információ: www.nagymaros.hu

nagymaros_kittenberger_napok

Kittenberger Kálmán Napok 2014

Idén is megrendezésre kerül, mint minden évben a Nagymarosi Kittenberger Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében. Részletes programért az alábbi linken tájékozódhat: www.nagymaros.hu